www.oorsuizen.net
    sinds 2009
en in 2018 nog
steeds actueel

oorsuizen | tinnitus | infuustherapie | informatie | ervaringen | begeleiding

           infuusbehandeling bij oorsuizen/tinnitus in Duitsland
Voorstellen - Edwin Bisschop

Geboren in 1963 en momenteel woon ik in de gemeente Tynaarlo. Ik heb een vliegbedrijf Coloured Sky genaamd en daarnaast werk ik de laatste jaren voornamelijk projectmatig op administratief gebied, logistiek en kwaliteitszorg. Daarnaast bouw en beheer ik websites onder andere de website van mijn vliegbedrijf Coloured Sky en de zustersite van deze site Oorsuizen.eu. Het vliegen is op latere leeftijd gegroeid van hobby naar beroep en speelt een belangrijke rol in mijn leven. Vliegen vond ik namelijk zo leuk om te doen dat ik dit wel iedere dag zou willen doen; uiteindelijk heb ik in 2000 mijn CPL/IR (beroepsvliegbrevet) gehaald en in 2003 mijn meermotorige rating.

In mijn geval vereiste dit een sterk doorzettingsvermogen, keuzes maken, consequenties dragen, het overwinnen van financiële barrières en de steun van mijn vriendin.
Van 2001 tot halverwege 2006 heb ik voornamelijk in het zomerseizoen gevlogen in de kleine luchtvaart en heb rondvluchten, reclamesleepvluchten, para-, ferry- en fotovluchten uitgevoerd.
Na verschillende opgedane ervaringen heb ik in 2007 mijn eigen vliegbedrijf opgericht: Coloured Sky. De relatie vliegen en tinnitus werd in mijn recente verleden nog een zeer moeilijke factor.

Ervaringen met oorsuizen (tinnitus)

Woensdag 19 november 2008 kreeg ik een auto-ongeluk; een kop-staart botsing. De tegenpartij reed bij mij achterop. Sindsdien kreeg ik, naast nek- en schouderklachten een bijna immer waarneembare tinnitus. Dezelfde avond was dit al prominent waarneembaar.

 In november 2004 had ik ook al een kop-staart botsing (ook iemand achterop) en kreeg ik een whiplash en later ontwikkelde zich een tinnitus (rechter oor). Maar toen was het een stuk minder en verdween snel in achtergrond geluid. Bijv. bij televisiekijken, radio luisteren op normale sterkte was geen tinnitus waarneembaar. En had ik geen slaapproblemen. Ik kon mij erop aanpassen. Ik ben toen ook naar de KNO arts (in Nederland) geweest en heeft een allergietest gedaan en neusdruppels gegeven en verder moest ik er maar mee leren leven. 

Maar na het ongeluk in november 2008 moest ik een slaapmiddel nemen, voordat ik dit slaapmiddel had, had ik sinds het bovengenoemde ongeval al anderhalve week slecht geslapen door deze tinnitus. Inslapen ging moeilijk en 's nachts werd ik wakker en had de rest van de nacht hazeslaapjes. De tinnitus was na het ongeval immer waarneembaar bijv. bij het tv kijken, radio luisteren, in de huiskamer of in een kantoor. Ik had nu concentratieproblemen. Ik kreeg te weinig rust. Dit putte mij uit. Ik kan wel zeggen dat de kwaliteit van mijn leven na het ongeval zeer sterk achteruit was gegaan.
Ik had reeds twee maal de huisarts bezocht, op 20 november en 28 november 2008. Ik ben toen verwezen naar een KNO specialist; met een wachttijd van twee maanden. Dit duurde mij te lang.

Infuusbehandeling in Duitsland

Tijdens mijn speurtocht op internet kwam ik op het tinnitus forum van de NVVS een bericht tegen over een infuusbehandeling welke standaardprocedure is in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

De volgende ochtend naar de dichtstbijzijnde Duitse KNO kliniek gebeld en om half twaalf zat ik daar en om drie uur lag ik aan het eerste infuus. Moet je hier in Nederland komen, ten eerste is dit niet bekend en ten tweede een wachtlijst van 2 maanden.
 
De derde dag van de behandeling kon ik een duidelijke vermindering bemerken, de tinnitus was zelfs te horen bij de TV en nu niet meer. Ik heb 10 infusen gehad. Het is een infuusbehandeling met als werkzame stof Prednisolon en Trental.

Deze behandeling heeft het beste resultaat binnen 48 uur en moet uiterlijk binnen 4 weken zijn voor de grootste kans op succes. Gelukkig kwam ik dit bericht na 10 dagen tegen. Deze behandeling is in Duitsland echt standaard procedure, soms lag de kamer vol met tinnitus patiënten die, als ze in Nederland woonden, aan hun lot zouden worden overgelaten.
De tinnitus is niet helemaal weg en in stilte omgevingen te horen maar het is na de behandeling wel zeer verbeterd. Ik heb geen slaaptabletten meer nodig.

Als ik er nog sneller was bij geweest had het waarschijnlijk meer effect gehad. Maar kom er als leek maar eens achter, de medische stand in Nederland laat je in de steek!

Na de behandeling werd de tinnitus wel weer meer door de stop van medicatie. Sinds een aantal maanden gebruik ik dagelijks een tablet Gingko Biloba en ik kan een vermindering van de tinnitus bemerken.

Tinnitus en vliegen

Maar het verhaal met betrekking tot tinnitus is niet ten einde. Aangezien het vliegen bij mij zich beperkt tot voornamelijk het zomerseizoen (kleine luchtvaart) werd ik in de winter niet geconfronteerd met tinnitus in relatie met vliegen. Na een vlucht in mei 2009 merkte ik, vlak nadat ik de motor uitzette, een prominente tinnitus wederom in het rechter oor. Weer naar Duitsland en deze keer 3 infusen gehad, deze keer een lichtere dosis Prednisolon van 25 mg. en trental. Gelukkig werd het weer beter. Toen heb ik 4-5 weken gewacht met vliegen. Op 1 juli weer gevlogen. Toen ontstond weer tinnitus in het rechter oor maar later; in de daaropvolgende nacht. Zo sterk dat ik niet kon slapen. Op 3 juli weer naar Duitsland. Wederom 3 infusen. In het weekend ook, niet in de kliniek maar in het ziekenhuis.

De behandeling werd na 3 juli overgenomen door een andere KNO arts aangezien degene waar ik tot nu toe was geweest met vakantie ging. Ik kan wel zeggen dat dit niet ongunstig voor mij uitpakte. Deze arts had weer andere inzichten. Op 6 juli kreeg ik een infuus met een veel grotere hoeveelheid prednisolon toegediend; namelijk 100 mg en daarnaast nog pentoxifylline. Op 7 juli nog een infuus met 50 mg prednisolon en pentoxifylline en daarna afbouwen met tabletten. Ik kan tot nu toe zeggen dat de tinnitus wederom veel zwakker geworden is. Ik hoop dat het zo blijft ook in combinatie met vliegen. 

Gehoorbescherming

Het blijkt dat mijn rechteroor gevoelig is gebleven voor geluid. Volgens de arts kwam de recidiverende tinnitus in mei 2009 vanuit het binnenoor aangezien die direct optrad na de geluidsbelasting en in juli veroorzaakt werd door het gedeelte van de hersenen die het gehoor "verzorgen" (Hörgehirn). In juli had ik ook zeer goede voorzorgsmaatregelen genomen met betrekking tot gehoorbescherming. Ik droeg FlyFit oordoppen van Alpine en een Bose headset met Active Noise Reduction. Een dergelijke headset maakt als het ware een tegengeluid. Kost wel wat (± ? 900,-) maar als dit helpt heb je het er wel voor over. Ook heb ik zogenaamde otoplastieken laten aanmeten ( ? 114,-) echter deze waren nog niet klaar voor de laatste vlucht.

Nu gaat ook angst meespelen; kan ik mijn beroep als vlieger nog wel uitoefenen en als het weer terugkomt, slaat de behandeling dan nog wel aan? Volgens de arts kan ik na een rustpauze van een aantal weken weer gaan vliegen maar ja, de angst blijft voorlopig. Na een aantal goede ervaringen zou dit wel minder kunnen worden. Op dit moment is daar geen angst meer voor.

Begeleiding

Ik heb gemerkt aan de reacties naar aanleiding van mijn bericht via het NVVS forum dat er veel vragen zijn bij andere tinnitus patiënten en dat er ook een bepaalde behoefte bestaat aan begeleiding want het is voor de meeste mensen toch een aanzienlijke drempel waar je overheen moet; je buiten het reguliere Nederlandse medische circuit begeven is sowieso al een opgave. Daar komt nog bij; een afspraak maken en communiceren over je gezondheid in een andere taal (Duits dus) en een vergoeding aanvragen bij de zorgverzekeraar. Er komt nogal wat bij kijken. Maar als er resultaat is dan is het dit allemaal waard. Maar je weet van tevoren natuurlijk niet of er resultaat komt maar altijd doen, iedere kans aanpakken op verbetering dan kun je jezelf niets verwijten.

Als ik daarbij behulpzaam kan zijn dan kunt u op de pagina begeleiding meer informatie vinden.

 

  Bookmark and Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alpine FlyFit.

Relaxed Vliegen met de Alpine FlyFit - klik voor meer info en bestellen

€ 12,95

Welcome

Featured Products

Newest Members

Send to a friend

Post & Promote (digg, etc.)

Recent Photos