www.oorsuizen.net
    sinds 2009
en in 2018 nog
steeds actueel

oorsuizen | tinnitus | infuustherapie | informatie | ervaringen | begeleiding

           infuusbehandeling bij oorsuizen/tinnitus in Duitsland

oorsuizen | tinnitus | infuustherapie | informatie | ervaringen | begeleiding


Naar Duitsland

Duitsland ligt voor de meeste Nederlanders gelukkig niet ver weg en de grensstreek is met de auto eenvoudig te bereizen. Woont u verder dan ± 2 uur rijden dan is overnachten voor een behandeling wel aan te raden. U hoeft niet persé iedere nacht te blijven maar door het tijdstip van de infusen te variëren kunt u ook om de andere dag naar huis als u wilt. 

Duitse mentaliteit

Ook al ligt Duitsland vlakbij maar er zijn toch wel verschillen. De meest opvallende zijn:

  • een meer formele houding c.q. aanspreekstijl. In Nederland gaan we in veel gevallen vlot over op tutoyeren (jij, jou, jouw). Ook wel ongevraagd. Dit is in Duitsland echter zeer ongebruikelijk en kan niet. Het blijft Sie of Ihnen (afhankelijk van de naamval natuurlijk), Herr/Frau Doktor en aanspreken met de achternaam. Ook is het niet ongebruikelijk dat collega's elkaar niet "dutzen". Dus: nooit zomaar du, dir of dich zeggen. Maar in veel gevallen wordt er gevraagd naar uw voornaam, ook bij de balie van de KNO-arts en het hotel. Dat dan weer wel. 
  • verkeer: ook hier is een verschil. Het is wel bekend dat op veel Duitse Autobahnen geen snelheidslimiet geldt. Let op: niet altijd. Adviessnelheid is 130 km/h. Als u inhaalt: goed in de spiegels en over uw schouder kijken alvorens u naar de linker rijbaan gaat. Als iemand bijv. 250 km/h rijdt dan is deze snel bij u! Gangbare snelheid op de Autobahnen is 160-170 km/h. Schiet lekker op maar is toch gemakkelijk vol te houden. Op de Bundesstrassen is de maximum snelheid 100 km/h. In Nederland zijn we gewend om overal voor parkeren te moeten betalen. In Duitsland niet: hier is veelal de parkeerschijf in gebruik om voor een bepaalde tijd te kunnen parkeren (dus gratis). Niet vergeten mee te nemen. U ziet: Duitsland is een auto-minded land. In de bebouwde kom: er wordt WEL gestopt voor zebrapaden. In Nederland moet dit ook maar dat is voor de voetganger altijd maar afwachten. In Duitsland niet: de voetganger rekent daar op en steekt gewoon over. 

  • ga er niet vanuit dat u met Engels wel terecht kunt. Natuurlijk wordt er wel Engels op school gegeven maar in Nederland komen we veel meer met Engels in aanraking door de televisie. Engelstalige programma's worden hier ondertiteld evenals Engelstalige bioscoop-films. Dit is niet in Duitsland het geval: alles wordt nagesynchroniseerd. Als u in een hotel bent en u bekijkt de tv-zenders daar, dan zijn er wel 30 of 40 zenders Duitstalig. Het komt wel voor dat men in de grensstreek Nederlands verstaat doordat het aldaar gesproken dialect (plat-Duits | Plattdüütsch) sterk overeenkomt met het Nederlands.
  • Buiten het  Duitse taalgebied zelf met bijna 100 miljoen inwoners, wordt trouwens in Centraal-Europa als 2e taal meestal Duits gesproken. Dat heeft een oorsprong in de voormalige dubbel-monarchie Oostenrijk-Hongarije die een groot deel van Centraal-Europa besloeg. Het is mede daarom verbazingwekkend dat steeds meer Nederlanders geen (of niet voldoende) Duits meer beheersen om een gesprek aan te gaan. Of zich bedienen van het Steenkolenduits, maar daar slaat u de plank mee mis. Bekijk eens onderstaande schitterende video van Jean-Marie Pfaff die verslag doet van een zojuist gespeelde wedstrijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duitse woordenschat

Hier staan enkele Duitse woorden die bij het Googelen en de arts van pas kunnen komen.

Nederlands


KNO-arts


Oorsuizen

Tinnitus

Klachten

duizelig

bijholten

Buis van Eustachius


oorsmeergehoortest

Duits


der HNO-Arzt
(HNO=Hals Nasen Ohren)

das Ohrensausen

der Tinnitus

die Beschwerden

schwindlich

die Nebenhöhlen

die Eustachische Röhre,
die Ohrtrompete

die Ohrenschmalzanfertigung,
das Ohrenschmalz,
das Cerumen

der Hörtest

Google dus altijd in het Duits: HNO <plaats>

Welcome

Featured Products

Newest Members

Send to a friend

Post & Promote (digg, etc.)

Recent Photos